Головна / Прес-центр та кар'єра / Новини / 2012 /Музей заводу «Червона зірка» поповнився новими експонатами

Музей заводу «Червона зірка» поповнився новими експонатами

24.09.2012
Музей заводу «Червона зірка» поповнився новими експонатами

Музей завода Червона зирка пополнился новыми экспонатами Постійнодіючий музей історії заводу «Червона зірка» поповнився двома унікальними експонатами: сівалкою «Ельворті» імовірно 1898 випуску і груповим фото робітників токарного цеху, датованим 1927 роком.

Сівалка «Ельворті», яку фахівці музею знайшли в Полтавській області, де понад століття тому функціонувало представництво підприємства з виробництва та продажу сільгосптехніки братів-англійців Роберта і Томаса Ельворті, була хоч і не в презентабельному, але цілком у робочому стані. Наявне на бічній кришці зернового бункера сівалки маркування «Завод Ельворті» свідчить про те, що виготовлена дана сівалка була в період до 1907 року, так як пізніше на продукції підприємства значилося вже «Акціонерне товариство Р.И Т. Ельворті».

Музей завода Червона зирка пополнился новыми экспонатами Ще два роки тому ця сівалка використовувалася за прямим призначенням, і була передана власником в музей тільки через те, що в його господарстві більше не було коней, а сівалка «Ельворті» - кінна.

Унікальність даного експоната полягає не тільки в його віці, сівалка «Ельворті» має унікальний для її часу висіваючий апарат з дисковим сошником з полірованого металу, а також регулятором глибини посіву. Крім того, ця сівалка призначена для висіву, як зернових, так і бобових культур.

Дискова сівалка «Ельворті», яка сьогодні відреставрована і представлена в музеї - це 9-рядна модель, одна з найпростіших, що випускаються в той час. Цікаво ще те, що випробування першої дискової сівалки брати Ельворті проводили на власній родинній садибі, в Новомиргородському районі, в сорока кілометрах від Єлисаветграда.

Музей завода Червона зирка пополнился новыми экспонатами Ще один новий експонат - фото робітників токарного цеху, датоване 1927 роком, зберігалося в сімейному архіві кіровоградської родини, що носить прізвище Правда майже 85 років. Бабуся цієї сім'ї, Віра Макарівна Правда, якої, на жаль, вже немає в живих, довгі роки працювала на заводі «Червона зірка». І ось, через багато років родина онука Віри Макарівна вирішила, в пам'ять про свою бабусю, передати раритетне фото в музей історії заводу, де вона трудилася. Олена Правда - дружина внука Віри Макарівна вирішила передати фото в музей за допомогою журналістів, а саме редактора онлайн-журналу «Гречка» Валерія Лебедя, який і передав фотографію в фонди музею. Велике спасибі родині Правда і Валерію Лебедю за відновлення частинки історії кіровоградського заводу «Червона зірка», а разом з ним і всього Кіровограда, адже їх минуле пов'язане нерозривно.

Чи чули ви раніше про бренд Elvorti?